MILITARY DAG 1

MILITARY HIGHWAY-GEORGIA

5. SEPTEMBER - 17. SEPTEMBER 2019                                                                   Retur  

VANDREDAG 1

6. SEPTEMBER 2019

TBILISI

MTSKEHETA

AFSTAND:           28 KM

AFSTAND TOTAL   28 KM

VEJR: +30C sol

HØJDEMETER:     384 m op   199 m ned

Min pilgrimsvandring slutter i dag i Mtskheta, der er den oprindelige hovedstad i det samlede midelalder Georgien og hvor 3 af det mest søgte religiøse stder for georgierne  er belig gernde nærheden af hinanden.Vejen ud af Tbilisi forløber gennem forstæderne mod nord og vandringen foregå det mest på den meget brede 4 sporede landevej med masser af er hvervsbygninger, butikker, tanktstationer o. lign. De sidste 6 km er på en sidevej op til den mest besøgte kirke i Gegorgien Jvari Church, der er et pilgrimsmål for de georgiske orto dokse kristne. Det er umuligt at vandre fra Jvari Church til den gamle bydel i Mtskheta. Det er temmelig indviklet bl. a. på grund af der skal over to floder og 2 motor veje.

Min pilgrimsvandring starter i Tbilisi og fortsætter frem til den russiske grænse i det Høje Caucasus. Fra det lille hotel i den gamle bydel vandre jeg først ned forbi  Sioni Church før jeg vandre over The Peace Bridge og over på den anden side af floden  Kura for at vandre op ad bakken til The Holy Trinity Cathedrale. Da jeg kommer er mogenmessen igang.

Der er ikke mange kirkegængere denne mor gen og særlig en person tiltrækker min op mærksomhed - en ældre sovende gammel præst.

Under messen trænder jeg et stort lys ud for en ikon af Ærkeenglen Michael. Det vil være ved hans ikon i Dariali Monastery of the Archangels St. Michael and Grabiel, hvor jeg afslutter min pilgrimsvandring. På min vej ud af Tbilisi vandre jeg på den befærdede ud/indfaldsvej der fører til Kutaisi (næststørste by i Georgien) og til Batumi - bade- byen ved Sortehavet. Jeg kommer forbi den me- get store og flotte statue af den største af de midel alder konger som skabte Georgien - King David The Builder. der er placeret meget iøjen faldende.Ved Gate to Caucasus skal jeg vandre til højre  af en sidevej, der viser 6 km til Jvari Church, som er mit lål for dagens vandring. Hidtil har vandringen været uden særlig mange højde meter, da vandringen fore går i dalen til floden Kura. Vejen op til kirken er  befærdet med biler og busser med besøgende til kirken. Kirken er det mest besøgte pilgrimsmål i Gegorgien Se nærmere herom under Jvari Church. På vejen vandres forbi et mindre og nyere kloster, der ligger skønt i en stor park. Fra Jvari Church er en storslået ud sigt over Mtskheta, hvor de to store floder løber sammen. Den mørke fra nord - Aragvi og  den grønne fra vest - Mtkvari - løbe sammen mod sydøst. Vandringen er meget op gennem nogle hårnålesving og gennem et flot naturområde.Fra Tbilisi og nord på er forløbet på befærdet lande vej. Ved Gate of Caucasus starter den laverede del af det sydlige Kaukasus op gennem først dalen med flode Aragvi på højre hånd, hvor landskabet over omkring 100 km langsomt stiger fra omkring 600 til 1.800 m højde.

Det er en umærkelig højdeforskel, da del løber over så lang en distance. Ved Gudari ca. midvejs på The Military Higway sker et højdemeterløft på ca. 700 m op til Jvari Passet i kote 2.395 m. og der vandres ind i dalen med floden Terek, der for det meste vandres langs til den russiske græns på sydsiden af det High Caucasus med bl.a. det 3. højeste bjerg i Kaukasus - Kazberg - på 5.065 m. Fra Gudari  i High Cacasus er  det en ganske anden natur og vejr, der venter end i den sydlige del. Her mærkes, at det nu er et hæjtliggende platau.

Jeg har booket overnatning i Mtskheta, desværre lidt i den forkerte retning, på "Hotel Mtskheta Palace". Jeg har overnattet på flere hoteller, der har haft Palace i navnet. Det her var så et af de bedre. En hel stor lejlig hed på 1. sal med terrasse og udsigt over floden. Stort badeværelse med løst toiletbrædt.  Oven på dagens vandring fik jeg vasket tøj og kunne hænge det til tørre på terrasen. Og et blev tørt. Ovre på den anden side af floden var en større resturant. Jeg gik derover og fik et traditionelt georgisk måltid. Da hotellet lå i den for- kerte retning af Mtskheta, gik jeg tilage til hotellet for at gå tidlig i seng tidligt og få en god nats søvn. Over natningen inkl. morgenmad blev i alt 120 GEL.